Bolne grudi i dojenje

Nakon poroda zbog naglog dolaska mlijeka u nekih žena može doći do problema u dojenju i zastoja mlijeka u mliječnim kanalima koji može dovesti do mastitisa.

Najveći problem je što prispjelo mlijeko beba ne može u potpunosti izvući jer je još preslaba da isisa ili je količina mlijeka za bebu u tom trenutku prevelika. Skupljanjem mlijeka grudi postaju jako tvrde i bolne stoga je prije dojenja preporučljivo staviti topli oblog na grudi kako bi se raširili mliječni kanali, a potom ih treba masirati kružnim pokretima u smjeru bradavice i izdojiti dio mlijeka da se omekša bradavica kako bi beba mogla lakše sisati.

Premda masaža tvrdih čvorića nije nimalo ugodna treba biti ustrajan jer samo razbijanjem čvorića, izdajanjem i redovnom masažom možemo spriječiti nastanak upale. U masaži treba koristiti neutralna ulja poput badema, jojobe ili avokada.

U narodnu se koriste i oblozi sa listovima svježeg kupusa koje omekšavaju grudi i smanjuju napetost u njima i uz masažu znatno olakšavaju navedene tegobe.