Bolna leđa nakon poroda

Period trudnoće za sobom ostavlja poremećaj statike, držanja i opterećenja tijela.

Nakon poroda, zbog „novih“, neuobičajenih pozicija koje zauzima pri svakodnevnom kontaktu sa bebom, žena pogoršava svoje držanje. Oslabljena muskulatura trbuha i leđa nije spremna da podrži sve zahtjeve koji joj se stalno nameću. Pozicije glave, vrata i ramenog obruča prilikom dojenja, mijenjanja pelena i sl. dovode do anatomskih promjena. Rezultat tih promjena su neugodna zategnutost i napetost mišića, a kasnije i bolovi vratno-ramenog obruča, zatiljne glavobolje, blage vrtoglavice ili osjećaja nestabilnosti, bolovi duž jedne ili obje ruke. Također bolovi u donjem dijelu leđa zbod trbuha i oslabljenih ligamenata tijekom trudnoće mogu dovesti do problema i bolova u donjem dijelu leđa, zdjelici i nogama.

Liječenje je prilično jednostavno. Najvažnije od svega je da se problem tretira u samom početku, jer se tada rešava brzo i bez trajnih promjena. Ukoliko se majka odmah javi terapeutu, ona će vrlo brzo nastaviti sa aktivnostima oko svoje bebe.

Ukoliko se problem zanemari, nastavlja se dalja promjena na mekim tkivima, a u kasnijim fazama dolazi i do problema i pomicanja u malim zglobovima kralježnice. Jedan od uzroka tog pomicanja leži i u slabosti ligamenata i tetiva kod trudnica i dojilja – što je hormonski uvjetovano, kao i u naporu koji stvaraju dugotrajni, neprirodni položaji pri svakodnevnim aktivnostima oko bebe.

Bolna leđa nakon poroda i što može majka učiniti za sebe?

Majke često pokušavaju pomoći sebi odmaranjem i nestručnom masažom vođenom od strane članova obitelji.

Mi u Centru nudimo prvenstveno pomoć mladim majkam u savjetima o raznim položajima prilikom dojenja i položajima koje majka zauzima pri svakodnevnim aktivnostima koje provodi sa svojom bebom. Ako dođe do nekih od problema i bolova, nakon pregleda i razgovora s majkom odlučujemo se za neku vrstu terapije ili masažu. U praksi se dobro pokazala YUMEIHO japanska masaža / terapija.

Kako je majka zauzeta obavezama oko bebe i nezaobilaznim kućanskim poslovima u mogućnosti smo terapiju ili masažu provesti i u Vašem domu.