Korektivna gimnastika za djecu

Korektivna gimnastika za djecu omogućava najmlađim članovima da uživaju u rekreativnim aktivnostima.

Za djecu, vježbanje predstavlja fizičku aktivnost uz zabavu, koja doprinosi razvijanju preciznosti, koordinacije pokreta i elastičnosti.

Pažljivo osmišljene vježbe, prilagođene uzrastu, sposobnostima i potrebama mališana, poboljšavaju snagu, podižu energiju, samopouzdanje i daju dobar temelj zdravlja za cijeli život

Posebno kreirane vježbe doprinose:

  • Razvijanju mišićnog i koštanog tkiva
  • Usavršavanju koordinacije i motoričkih sposobnosti
  • Razvijanju pravilnog držanja
  • Korekciji niza lakših funkcionalnih tjelesnih deformiteta
  • Kontroli tjelesne težine
  • Bolji odnos prema životu.

Korektivna gimnastika može se primjenjivati preventivno kod djece koja imaju predispozicije za nastanak nekog od posturalnih deformiteta ili terapijski ako oni već postoje. Vježbe imaju za cilj povećanje snage mišića, povećanje opsega pokreta i poboljšanje koordinacije pokreta.

Ako jedan od roditelja ili oboje imaju ravna stopala, neki od deformiteta grudnog koša ili kraljžnice velika je vjerojatnost da će i dijete imati iste probleme. Pod povećanim rizikom su i djeca koja su prerano prohodala, imaju prekomjernu tjelesnu težinu, fizički su neaktivna, imaju loše navike u držanju ili provode previše vremena uz televiziju i igrice.

Deformiteti se mogu javiti i u pubertetu, kada djeca naglo rastu i razvijaju se.

Vježbe iz programa korektivne gimnastike imaju za cilj spriječiti nastajanje mogućih deformiteta i omogućiti pravilan razvoj djeteta, te ublažiti postojeće deformacije. Vježbe direktno utječu na mišiće i zglobove, ali i na organizam u cjelini. Ciljano se jača slabija i isteže skraćena muskulatura. Kod deformiteta grudnog koša i kralježnice obavezno se rade i vježbe disanja.

U okviru našeg Centra bavimo se prevencijom i korekcijom patologija lokomotornog sustava kod djece, kao i prevencijom poremećaja posture (lošeg držanja) djece svih uzrasta, od beba, preko djece školskog uzrasta i adolescenata.

Ciljnim vježbama mogu se uspešno korigirati deformiteti kao što su: torticolis (krivi vrat), spušteni svodovi i ravna stopala, X noge, O noge, loše držanje, skolioza, kifoza, lordoza, i slično.

Provodimo individualne programe tj. individualan rad sa djetetom, ili se dijete priključuje grupi nakon individualnog pregleda.