Bolna križa

Bolna križa ili u narodu zvano križobolja je bolest od koje je skoro svaki odrastao čovjek u svom životu patio bar jedanput. Statistike pokazuju da se u današnjem, civiliziranom i tehnički razvijenom društvu od 50 do 80 posto stanovništva boluje ili je bolovalo od križobolje.

Ovako veliki postotak uvjetovan je modernim, sjedilačkim načinom rada i življenja.

Bolna križa naziv je za subjektivne smetnje koje se javljaju u slabinskom tj. donjem dijelu kralježnice. Prvenstveno se javlja bol koja može biti različitog intenziteta. Bol se može manifestirati u predjelu križa, a može se prenositi i u donje udove. Može se pojaviti u akutnom i kroničnom obliku.

Mogućnosti uzroka nastanka ove bolesti su velike, a najčeće su degenerativne promjene u području lumbalnog diska i malih zglobova.

Liječenje je u najvećem broju neoperativno. Osoba bi trebala posvetiti pažnju promjeni načina života. Naučiti kako živjeti tj. kako poboljšati svoj odnos prema vlastitom tijelu i promijeniti svoje dosadašnje navike, kako radne tako i poslovne. Posebnu pažnju posvetiti kretanju i vježbama.

U programu vježbanja treba pažnju posvetiti izometričkim vježbama, vježbama istezanja. Program svakako treba individualno prilagoditi osobi, s obzirom na dob, spol, stanje koštanog, mišićnog i ligamentarnog sustava.

Što se tiče vježbanja, prednost imaju vježbe u bazenu.

Kod kroničnih degenerativnih promjena i raznih uzroka nestabilnosti kralješnice dolazi u obzir primjena ortoza – raznih vrsta steznika i ortopedskih pomagala koji stabiliziraju i rasterećuju kralješnicu.

U našem programu prednost dajemo svakako masaži, posebno YUMEIHO terapiji koja će opustit mišiće i biti dobra podloga za vježbanje. Također individualno prilagođeno može se primijeniti TENS i ultrazvuk. Smanjenjem bolova, vježbanje je intenzivnije kako bi učvrstili mišiće i poboljšali cjelokupno držanje tijela. Također radimo na edukaciji kako se nositi sa problemom križobolje, te kako što bolje obavljati aktivnost svakodnevnog života sa što manjim opterećenjem kralježnice.

Smanjenjem tjelesne težine, povećanjem tjelesnih aktivnosti i manje sjedenja uvelike će doprinjeti smanjenju bolova i problema bolnih križa.

Operacije se rade kad je potrebno ukloniti kirurškim putem uzrok nastanka boli. Najčešće se radi o degenerativnim promjenama na disku i kralješku, a rjeđe o tumorima, urođenim anomalijama i povredama.

Preporuča se obaviti i preoperativnu pripremu kako bi se ubrzao tijek oporavka nakon operacije. Osoba bi trebala biti upoznata o kakvoj operaciji se radi, te o vremenu i načinu oporavka nakon operacije.